Καρκίνος Τραχήλου
 
 

 

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 50 ετών, αλλά προσβάλλει και μεγαλύτερες ηλικίες. Ουσιαστικά, μπορεί να προσβάλει γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, οι οποίες είναι ή έχουν υπάρξει σεξουαλικά ενεργές.

Ο τράχηλος εξωτερικά καλύπτεται από έναν λεπτό ιστό. Τα κύτταρα που αποτελούν αυτό τον ιστό μπορούν να υποστούν αλλοιώσεις και να αλλάξουν από φυσιολογικά σε προ-καρκινικά και μετά σε καρκίνο. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά κάποιες φορές συμβαίνει πιο γρήγορα. Αυτές οι αλλαγές ονομάζονται δυσπλασία. Μπορούν να βρεθούν με το τεστ ΠΑΠ και να θεραπευτούν για να προλάβουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου;

- Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή από άτομο σε άτομο. Μπορεί να μεταδοθεί και με απλή επαφή στο δέρμα π.χ. (κολπικός, πρωκτικός ή και στοματικός έρωτας) με κάποιο άτομο που έχει αυτόν τον ιό.
- Πολλές γυναίκες μπορεί να έχουν τον ιό, αλλά μερικές από αυτές θα αναπτύξουν καρκίνο. Τις περισσότερες φορές το σώμα μας θα πολεμήσει τον ιό και η μόλυνση θα φύγει από μόνη της. Σε μερικές όμως γυναίκες, ο ιός θα παραμείνει και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
- Τα προφυλακτικά μπορούν να προστατέψουν από τον ιό HPV, αλλά όχι απόλυτα. Ο ιός μπορεί και πάλι να περάσει στο δέρμα από την περιοχή που δεν καλύπτεται με το προφυλακτικό. Είναι όμως σημαντικό να φοράς προφυλακτικό γιατί σε βοηθάει να προστατευτείς από άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Η εξέταση με το τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο σε βοηθάει να εντοπίσεις τη μόλυνση και να τη θεραπεύσεις.

Σημαντικοί παράγοντες που ξέρουμε ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο:

- Το κάπνισμα. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου σε σχέση με αυτές που δεν καπνίζουν. Το κάπνισμα έχει πολλά χημικά που μεταφέρονται μέσω του αίματος σε άλλα όργανα του σώματος. Ουσίες που βρίσκονται στον καπνό έχουν βρεθεί στον τράχηλο των γυναικών που καπνίζουν.
- Η διατροφή. Αν δεν τρως πολλά φρούτα και λαχανικά, αυξάνεται ο κίνδυνός σου. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν βιταμίνες που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Επίσης περιέχουν πολύτιμες ουσίες, όπως είναι τα φυτοχημικά που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τον καρκίνο.
- Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα, όταν μια γυναίκα λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για κάποια άλλη ασθένεια.
- Η ύπαρξη άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων –για παράδειγμα τα χλαμύδια– αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.
- Η μακροχρόνια χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού: ο κίνδυνος αυξάνεται κάπως όταν το λαμβάνεις, αλλά επανέρχεται σταδιακά στα φυσιολογικά επίπεδα μόλις το σταματήσεις.

- Το οικογενειακό ιστορικό. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να είναι κληρονομικός. Αν η αδερφή σου ή η μητέρα σου είχε καρκίνο του τραχήλου, οι πιθανότητες να αναπτύξεις κι εσύ είναι 2 με 3 φορές περισσότερες. Αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό μερικών γυναικών «παλεύει» λιγότερο ικανοποιητικά τον ιό HPV.
Ημερολόγιο
Αύγουστος 2023
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union