Πρόληψη
 

Οι εξετάσεις σώζουν ζωές

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού μπορούν να θεραπευτούν με επιτυχία εάν διαγνωστούν έγκαιρα.

Γνώρισε το στήθος σου! Αν γνωρίζεις πώς είναι το στήθος σου, θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις έγκαιρα κάποια πιθανή αλλαγή και να ενημερώσεις τον γιατρό σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο: απλώς να κοιτάς και να αισθάνεσαι το στήθος σου π.χ. στο ντους ή όταν είσαι ξαπλωμένη. Θα πρέπει να γίνεται την 1η εβδομάδα μετά την περίοδό σου.

Κοίτα κυρίως για τα παρακάτω σημάδια: κάποιο ογκίδιο, πόνο στο στήθος, αλλαγή στο σχήμα, στην υφή ή στο χρώμα, κοκκίνισμα ή πρήξιμο, έκκριση υγρού από τη θηλή, θηλή στραμμένη προς τα μέσα.

Απλώς να ξέρεις ότι ακόμα κι αν έχεις εκπαιδευτεί να αυτο-ψηλαφίζεις το στήθος σου, πρέπει πάλι να κάνεις τακτικά τις υπόλοιπες εξετάσεις που περιγράφονται παρακάτω.

Πήγαινε για κλινική εξέταση στον γιατρό σου. Ο γιατρός σου θα εξετάσει όλη την περιοχή γύρω από το στήθος σου. Μεταξύ των ηλικιών 20 και 39, ζήτησε από το γιατρό σου την κλινική εξέταση κάθε 3 χρόνια. Από τα 40 και μετά, ζήτησε να το κάνεις κάθε χρόνο. Σε περίπτωση που έχεις οικογενειακό ιστορικό, συζήτησε το με τον γιατρό σου και ακολούθησε τις οδηγίες του.

Αν υποψιαστείς ότι έχεις ένα ογκίδιο στον μαστό, ΜΗΝ πανικοβληθείς, απευθύνσου αμέσως σε ειδικό ιατρό, διότι δεν είναι απαραίτητα κακοήθεια, αλλά επιβάλλεται η διερεύνηση από τον ειδικό.

Κάνε μαστογραφία! Η μαστογραφία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να ανακαλύψεις έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού.
Η μαστογραφία (μια ειδική ακτινογραφία) μπορεί να ανιχνεύσει κάποιο ογκίδιο πολύ πριν να
μπορέσει να ψηλαφηθεί με το χέρι. Μια πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται ανάμεσα στην ηλικία των 35-39, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για σύγκριση για οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος αργότερα.
Από την ηλικία των 40 ετών και μετά θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1 με 2 χρόνια, εκτός αν ο γιατρός σού προτείνει κάτι άλλο. Η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται την εβδομάδα μετά την περίοδό σου. Μερικές γυναίκες μπορεί να χρειαστεί μετά τη μαστογραφία να κάνουν κι ένα υπερηχογράφημα, εάν το στήθος τους έχει πολύ πυκνό ιστό.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μαστογραφία

  • Δεν έχω συμπτώματα, πρέπει κι εγώ να εξεταστώ;  Ναι! Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα.
  • Υπάρχει κίνδυνος από την ακτινοβολία κατά τη μαστογραφία;  Η μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία με χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Είναι πια παραδεκτό ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος μπροστά στα οφέλη που θα έχεις για όλη σου τη ζωή από τη μαστογραφία.
  • Είμαι μεγάλη πια για να κάνω μαστογραφία;  Όχι. Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία. Η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται κάθε 1 με 2 χρόνια μέχρι την ηλικία των 72 ετών και μετά προτείνεται να συνεχίζεται ανά διετία, ανάλογα με τις συμβουλές του γιατρού.
  • Καμιά φορά πονάω όταν κάνω μαστογραφία. Τι να κάνω;  Αν και οι περισσότερες γυναίκες δεν πονάνε κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας, 1 στις 3 γυναίκες δηλώνουν ότι νιώθουν κάποιο πόνο. Όμως, η ήπια πίεση που ασκείται στον μαστό για μερικά δευτερόλεπτα είναι αναγκαία, γιατί η ποιότητα της εικόνας είναι καλύτερη και έτσι βοηθάει την καλύτερη διάγνωση. Το καλύτερο είναι να κάνεις τη μαστογραφία σου την εβδομάδα μετά την περίοδό σου, όταν το στήθος είναι λιγότερο ευαίσθητο / επώδυνο.

ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί:

  • Αύξησε τη σωματική σου δραστηριότητα
  • Διατήρησε το βάρος σου φυσιολογικό, τρώγοντας υγιεινά
  • Μείωσε το αλκοόλ
  • Δες τον γιατρό σου εάν παρατηρήσεις αλλαγές στο στήθος σου
  • Αν είσαι πάνω από 40, κάνε τακτικά τη μαστογραφία σου
  • Και να θυμάσαι! Αν καπνίζεις, προσπάθησε να κόψεις το κάπνισμα.

* ΠΗΓΗ: Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective, American Institute for Cancer Research & the World Cancer Research Fund in the U.K.

Ημερολόγιο
Σεπτέμβριος 2024
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30     
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union