ΚΑΒΑΛΑ Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011
«Σε βάθος τριετίας προβλέπεται να κάνουν εξέταση Παπανικολάου πάνω από 1,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών», είπε στην ομιλία του σε εκδήλωση για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας ο Υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης. Η εκδήλωση έγινε το πρωί της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου στην Παλιά Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της Καβάλας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καβάλας, ο Περιφερειάρχης, ο Διοικητής και Διευθυντές του Νοσοκομείου Καβάλας, οι Διευθυντές και μαίες των Κέντρων Υγείας Ελευθερούπολης και Χρυσούπολης, οι πρόεδροι του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου καθώς και ο σύλλογος καρκινοπαθών Καβάλας.
Η εκδήλωση σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας περιοδείας τριών «Κινητών Μονάδων Ενημέρωσης για την Πρόληψη του Καρκίνου», που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2011 σε όλη την επικράτεια. Οι «Κινητές Μονάδες Ενημέρωσης» θα βρεθούν σε 140 Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία. Η πρώτη Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης ξεκίνησε από την Καβάλα και θα καλύψει τη Βόρεια Ελλάδα (Ανατολική, Κεντρική Μακεδονία - Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία, Λάρισα). Η δεύτερη κινητή μονάδα ξεκίνησε στην Ακράτα και θα καλύψει την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ η τρίτη θα ξεκινήσει από την Κρήτη στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης στην ομιλία του μίλησε για τους στόχους του προγράμματος. «Για πρώτη φορά επιχειρείται σε τέτοια κλίμακα, ένα πρόγραμμα οργανωμένο (και όχι περιστασιακό) προληπτικού ελέγχου των γυναικών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας». Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας υλοποιείται από το Ε.Σ.Υ., με τη συμμετοχή -σε πρώτη φάση- 120 Κέντρων Υγείας, 10 Νοσοκομείων της χώρας και πλέον των 150 Δήμων σε όλη τη χώρα. Εντάσσεται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015», το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων σε όλο το φάσμα της αντιμετώπισης του καρκίνου: στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία, τη μεταθεραπευτική αποκατάσταση, καθώς και στην έρευνα και την εκπαίδευση.
«Ο Καρκίνος μπορεί να προληφθεί σε ποσοστό 30% σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Το στοιχείο αυτό είναι συγκλονιστικό και δείχνει τη σημασία του εγχειρήματος.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015 στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των συνηθέστερων μορφών καρκίνου, ξεκινώντας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ξεκινά σε πρώτη φάση από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπου η ανάγκη για στήριξη της υγείας του πληθυσμού και της υλοποίησης της αρχής της ισότητας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι επιτακτική.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Δήμοι, οι οποίοι καλούνται να προσκαλούν διά προσωπικής επιστολής τις γυναίκες για να κλείσουν ραντεβού σε δομή του Ε.Σ.Υ. για την εξέταση. Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει το ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην προστασία της υγείας και την ενημέρωση του πληθυσμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν ενεργοποιηθεί τα κύρια Κέντρα Υγείας της χώρας και αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές του Ε.Σ.Υ., στηρίζοντας την προσπάθεια αναβάθμισής του, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Οι γυναίκες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες, είναι ηλικίας μεταξύ 25 έως 65 ετών. Σκοπός του προγράμματος είναι όλες οι γυναίκες των ηλικιών αυτών να εξετάζονται κάθε τρία χρόνια, όταν έχουν φυσιολογικό τεστ ΠΑΠ. Σε βάθος τριετίας προβλέπεται να κάνουν εξέταση Παπανικολάου πάνω από 1,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών.
Έχει παράλληλα προβλεφθεί η ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση του προγράμματος, η πιστοποίηση της ποιότητας, υποστήριξη από διεθνείς εμπειρογνώμονες στον σχεδιασμό και την υλοποίηση, και η εξωτερική αξιολόγηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα εποπτεύεται επιστημονικά από ομάδα εργασίας υψηλού κύρους. Στην όλη διαδικασία έχει προβλεφθεί, όπως αναφέρθηκε, η ενεργός συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει πλέον ουσιαστικές αρμοδιότητες στην υλοποίηση δράσεων Δημόσιας Υγείας, ενώ θα επιδιωχθεί στη συνέχεια του προγράμματος και η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.
Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται και η αποτελεσματική διαχείριση των παθολογικών περιστατικών. Παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει στη γενικότερη θετική αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των πολιτών σε σχέση με την υγεία τους και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και εμπέδωση της κουλτούρας της πρόληψης.
Η πρώτη φάση εφαρμογής του Προγράμματος αφορά 120 περίπου Κέντρα Υγείας και 10 Νοσοκομεία απομακρυσμένων και υποβαθμισμένων περιοχών και αναμένεται η εξέταση 60.000 - 80.000 γυναικών μέσα σε έξι μήνες. Στη φάση της εθνικής εφαρμογής, το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται σε 1.500.000 γυναίκες ετησίως.
Για την υλοποίηση του προγράμματος θα υπάρξει σύμπραξη του ΕΣΥ, με τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, τον ΕΟΠΥΥ, την επιστημονική κοινότητα της υγείας (γιατρούς, μαίες, επισκέπτες υγείας). Επίσης προβλέπεται συνδυασμός κινητών μονάδων και σταθερών δομών.
Θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού.