Εκδηλώσεις | 15/09/2012
 

Ράλι για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Με αφορμή το 45ο Ράλι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που διεξήχθη στις 15-16 Σεπτεμβρίου, η Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο 2011-2015 οργάνωσε δράσεις για να διαδώσει το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου και της αξίας της ενημέρωσης του κοινού. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στο Ράλι με αγωνιστικό αυτοκίνητο που είχε σημανθεί με τα λογότυπα του προγράμματος και το μήνυμα της εκστρατείας «ΠΑΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ».

Επίσης, για την καλύτερη πληροφόρηση του κόσμου, την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς ο Σεπτέμβριος είναι ο διεθνής μήνας για τον καρκίνο του προστάτη. H συνέντευξη τύπου με κύριο ομιλητή τον Δρ. Νικόλαο Δημάση, Χειρουργό Ουρολόγο, Διευθυντή Ουρολογικού Τμήματος στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», οργανώθηκε από την Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο 2011-2015, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., προκειμένου να ακουστούν ευρύτερα τα σωστά μηνύματα γύρω από την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Η παρουσία της Εθνικής Επικοινωνιακής Εκστρατείας για τον Καρκίνο στον πιο σημαντικό αγώνα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αγώνων Ράλι, αποφασίστηκε με το σκεπτικό ότι οι αγώνες αυτοκινήτων έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό και ειδικότερα στους άνδρες.

Το Ράλι Δ.Ε.Θ. διεξάγεται από το 1968 έως σήμερα (και είναι Διεθνής αγώνας επί σειρά ετών, Πρωταθληματικός αγώνας και υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα). Παρά την κρίση, και φέτος ο Α.Ο.Θ, η Δ.Ε.Θ. και η HELEXPO ανέλαβαν την ευθύνη της συνδιοργάνωσης για 45η χρονιά του Ράλι της Δ.Ε.Θ., προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή έναν τόσο σημαντικό θεσμό.

Το αυτοκίνητο με τα λογότυπα της Εθνικής Εκστρατείας κατά του Καρκίνου, με οδηγούς τους Αντώνη Γιοβά και Νίκο Πετρόπουλο ήρθε τέταρτο στη γενική κατάταξη με χρόνο 54:21:76, μεταφέροντας με επιτυχία το μήνυμα της πρόληψης σε όλη τη διαδρομή του ράλι. Νικητές στην οριστική κατάταξη του 45ου Ράλι ΔΕΘ ήταν ο Βασίλης Βελάνης με συνοδηγό τον Γιάννη Βελάνη, με χρόνο 53:06:36.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα ένα από τα πλέον συζητούμενα ζητήματα παγκοσμίως σε σχέση με την υγεία του ανδρός διότι τα κρούσματα είναι πολλά με πολύ μεγάλο κόστος σε ζωές, σε κόπο και σε χρήμα, στις διάφορες κοινωνίες. Η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη είναι περίπου ένας στους επτά άνδρες, όμως πολύ λίγα από αυτά τα κρούσματα θα είναι κλινικώς εμφανή και θα χρειαστούν τη θεραπευτική παρέμβαση από τον γιατρό.

Τα σημερινά δεδομένα για τον καρκίνο του προστάτη
Στη συνέντευξη τύπου, που συνόδευσε την παρουσία του Προγράμματος στο Ράλι, ο κ. Δημάσης τόνισε ότι «ευτυχώς, η διάγνωση πλέον μπορεί να γίνει πολύ έγκαιρα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και μπορεί να γίνει σε πολύ πρώιμο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως, σχεδόν στο 100%, μπορούμε να εντοπίσουμε τη νόσο στο πρώτο στάδιο, ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτου. Για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο περιοδικός έλεγχος για κάθε άνδρα μετά την ηλικία των 50 χρόνων. Έτσι, η νόσος -αν υπάρξει- μπορεί να διαγνωστεί νωρίς και έτσι να επιτύχουμε εκρίζωσή της. Πρόσθεσε επίσης ότι «στις αναπτυγμένες χώρες η συχνότητα του προστατικού καρκίνου είναι πολύ μεγαλύτερη, 15%, σε σχέση με τη συχνότητα της νόσου στις αναπτυσσόμενες χώρες, που είναι μόνο 4%. Στατιστικά είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και στην Ευρώπη είναι ο πιο συχνός από τους συμπαγείς όγκους σε συχνότητα 21,4%». «Ο καρκίνος του προστάτη, είπε, είναι μια νόσος με συχνότητα αυξανόμενη στον δυτικό κόσμο και σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, δηλαδή την έλλειψη άσκησης και δίαιτα με πολλά λιπαρά –ιδιαίτερα κεκορεσμένα–, φτωχή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά».

Στην ερώτηση προς τον κ. Δημάση τι πρέπει να κάνει ένας νέος άνδρας για να περιορίσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη ο ιατρός συνέστησε: «Θα λέγαμε ότι, αν υπάρχει κρούσμα καρκίνου του προστάτη στην οικογένεια, θα πρέπει να ελέγχεται πιο σχολαστικά και σε μικρότερη ηλικία. Από εκεί και πέρα, να ρυθμίσει τον τρόπο της ζωής του έτσι ώστε να ελαττώσει τον κίνδυνο και τους προδιαθεσικούς παράγοντες – που σημαίνει να μην πάρει κιλά, η διατροφή του να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε φρούτα, σε λαχανικά, αλλά φτωχή σε ζωικά λίπη και να έχει μια σεξουαλική ζωή μέσα στα στάνταρ πλαίσια. Γύρω στα 40-45 θα πρέπει να αρχίσει τους ελέγχους, να επισκεφθεί έναν ουρολόγο. Επίσης να ασκείται, κάτι το οποίο προφυλάσσει και από άλλες καταστάσεις».

«Η διάγνωση του προστατικού καρκίνου γίνεται πολύ εύκολα, σε πρώιμο στάδιο δίνοντάς μας τη δυνατότητα για την εκρίζωση της νόσου. Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό μοντέλο νόσου όπου η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές», όπως τόνισε ο κ. Δημάσης στην παρέμβασή του.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν επίσης, με παρεμβάσεις τους ο Αναπληρωτής Διοικητής της 3ης ΥΠε, Μακεδονίας, Παναγιώτης Νάνος και ο Υποδιοικητής της 4ης ΥΠε Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γεώργιος Ζώτος, οι οποίοι εκπροσώπησαν την πολιτική ηγεσία.

O κ. Νάνος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ΥΠε Μακεδονίας για προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο στις οποίες εντάσσονται για τον καρκίνο του προστάτη, η λειτουργία 15 Ουρολογικών ιατρείων, ένα βιοψίας του προστάτη στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», για τον γυναικολογικό Καρκίνο μέσω του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου από 11 Κέντρα Υγείας και 15 Τακτικά Ιατρεία στα Νοσοκομεία. Για τον καρκίνο του πνεύμονα δημιουργήθηκαν και λειτουργούν 16 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, 8 σε Νοσοκομεία και 8 σε Κέντρα Υγείας της 3ης ΥΠε.

Από την πλευρά του ο κ. Ζώτος, τόνισε τη στήριξη της πολιτείας στη φροντίδα της υγείας των πολιτών και ειδικότερα μέσω προγραμμάτων όπως η Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία για τον Καρκίνο, και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική για τη διάδοση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, το αποτέλεσμα θα είναι και οικονομικό.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας στη διάρκεια της Δ.Ε.Θ. μοιράστηκαν στο κοινό έντυπα, τόσο για τον καρκίνο του προστάτη όσο και έντυπο με γενικές συμβουλές για υγιεινές συνήθειες που θα πρέπει να υιοθετήσουμε έναντι του καρκίνου. Στις δράσεις αυτές η HELEXPO προσέφερε την ευγενική της υποστήριξη στην Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο.

Ημερολόγιο
Ιούνιος 2024
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30      
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union