Εκδηλώσεις | 07/08/2012
 

Αegean Regatta 2012: Ιστιοπλοϊκός αγώνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Είναι πλέον επιβεβαιωμένο πως η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την αυξανόμενη συχνότητα του καρκίνου του δέρματος σε πληθυσμούς με ανοιχτόχρωμο δέρμα και την ταχύτατη εξάπλωσή του σε σχέση με άλλες κακοήθειες. Αν και στην Ελλάδα η συχνότητα κατά την οποία εμφανίζεται τέτοιος τύπος καρκίνου (κακόηθες μελάνωμα) δεν είναι μεγάλη, τα περιστατικά δυστυχώς βρίσκονται σε έξαρση με ιδιαίτερη έμφαση στις νεαρότερες ηλικίες.

H Αegean Regatta, είναι ο κορυφαίος ιστιοπλοϊκός αγώνας ανοιχτής θάλασσας που πραγματοποιείται στο Αιγαίο Πέλαγος. Η συγκεκριμένη ιστιοδρομία είναι το δεύτερο κατά σειρά καλοκαιρινό γεγονός που έχει σχέση με τη θάλασσα και ελκύει την προσοχή του κόσμου και τα φώτα της δημοσιότητας, που επιλέχθηκε από την Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο ως ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους από τον καρκίνο του δέρματος.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τη βάση της προστασίας της υγείας από τον καρκίνο του δέρματος. «Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου και απόλαυσε τον ήλιο με προστασία» είναι τα μηνύματα της εκστρατείας, με σκοπό την προβολή της οποίας θα συμμετάσχει το αγωνιστικό σκάφος BLUE SEAL-ΚΕΕΛΠΝΟ που θα αποπλεύσει στις 19 Αυγούστου από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τις Οινούσσες, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το λιμάνι της Βολισσού στη δυτική πλευρά της Χίου, και θα καταλήξει για τη φετινή διαδρομή στην Ερμούπολη της Σύρου.

Η Aegean Regatta φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια ζωής και ήδη έχει χαραχθεί στη μνήμη των κατοίκων του Αρχιπελάγους.

Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας, λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που λαμβάνει, αποτελεί ευκαιρία για να ακουστούν τα σωστά μηνύματα. Θα μοιραστούν ενημερωτικά έντυπα και θα οργανωθούν και άλλες παράλληλες δράσεις με τον ίδιο στόχο. Η πρόληψη εξασφαλίζεται μόνο με αντηλιακή προστασία και αποφυγή των καρκινογόνων εκθέσεων. Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και η πρόγνωσή του καθορίζεται από την έγκαιρη αναγνώρισή του. Η αυτοεξέταση του δέρματος, ο περιοδικός έλεγχος του δέρματος και η άμεση εξέταση από ειδικό οποιασδήποτε ύποπτης βλάβης, καθώς και η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της Εθνικής Πολιτικής της Δημόσιας Υγείας.

Η επιστημονική εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος» (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.) στηρίζει τις προσπάθειες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου και συμμετέχει στην Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης του Καρκίνου για την καταπολέμηση του μελανώματος με κεντρικό μήνυμα, «Η πρόληψη σώζει ζωές».

Ο αγώνας για την πρόληψη του καρκίνου είναι μακρύς. Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού ξεκίνησαν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, συνεχίστηκαν με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ακολουθούν οι δράσεις για τον καρκίνο του δέρματος. Το φθινόπωρο θα συνεχιστεί «ο αγώνας ενημέρωσης» με δράσεις για τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού.

Η διαδρομή της Aegean Regatta για το 2012 θα είναι: Μυτιλήνη – Οινούσσες, Οινούσσες – Βολισσός (Χίου), Βολισσός (Χίου) – Σύρος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι:

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012, ώρα 21:00
Τελετή Έναρξης-Μυτιλήνη

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012
Ιστιοδρομία Ανοικτής Θάλασσας
Μυτιλήνη (Λέσβος) – Οινούσσες (46 νμ)

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012
Ιστιοδρομίες Ελεγχόμενου στίβου (μέχρι 2 ιστιοδρομίες)
Όρτσα – Πρίμα ή παράκτια (6 ή 12 νμ )

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012
Ιστιοδρομία Ανοικτής Θάλασσας
Οινούσσες – Βολισσός (Χίος) (30 νμ )

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
Ιστιοδρομία Ανοικτής Θάλασσας
Βολισσός – Ερμούπολη (Σύρος), (80 νμ)

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012, ώρα 21:00
Τελετή Λήξης

Την Αegean Regatta διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τους Ομίλους: Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης, Ν.Ο. Σάμου, Α.Ο. Αιγαίου, Ν.Ο. Καρλοβασίου, Ν.Ο. Σύρου και με συντονιστή Όμιλο για το 2012 τον Ν.Ο. Χίου.

Επίσης υπάρχει και η υποστήριξη άλλων φορέων, όπως της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην ανταπόκριση των ιδιωτών.

Ημερολόγιο
Δεκέμβριος 2023
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31      
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union