Εκδηλώσεις | 01/07/2011
 

Ξεκίνησε το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

H έναρξη του νέου προγράμματος προληπτικής ιατρικής για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Υγείας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2011, στο ανακαινισμένο και σύγχρονο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Χώρα Σφακίων.

Το Υπουργείο Υγείας εκπροσώπησαν οι κ. Αριστομένης Συγγελάκης, υπεύθυνος για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, ο κ. Νίκος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου για τον ομαδικό προσυμπτωματικό έλεγχο, η κ. Αριστομένη Βασιλάκη μαία Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Μαιών κ.ά.

Σε δήλωσή του στα Μ.Μ.Ε. ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, τόνισε εκ μέρους του Υπουργείου ότι: «… επιλέξαμε τα Σφακιά για να σημάνουμε την επίσημη έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο για πρώτη φορά θα γίνει σε εθνική βάση και το διαθέτουν ελάχιστες χώρες του εξωτερικού, οι Σκανδιναβικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και κάποιες άλλες περιφέρειες της Ευρώπης, άρα είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας, γιατί για πρώτη φορά με συστηματική και σταθερή βάση θα ελέγχονται οι Ελληνίδες για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας». Η έναρξη του προγράμματος αποφασίστηκε να γίνει στα Σφακιά, προκειμένου να υπογραμμιστεί η ανάγκη να προσέλθουν σε δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας γυναίκες από τις πλέον δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, καθώς αυτές έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Στη συνέχεια του προγράμματος θα μπουν οι γυναίκες που ζουν στις αστικές περιοχές.

Όπως δήλωσε ο κ. Συγγελάκης, «Την ίδια στιγμή ξεκινάει το πρόγραμμα σε ολόκληρη την Κρήτη και σταδιακά τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα. Ο στόχος μας είναι σε βάθος τριετίας, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες όλες οι γυναίκες από 25 έως 65 ετών να κάνουν το τεστ Παπανικολάου, το οποίο είναι μια εξέταση αξεπέραστης αξίας, μεγάλης αποτελεσματικότητας και μπορεί να φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα αυτό είναι η αιχμή του δόρατος του συνολικότερου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, που περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας, της μεταθεραπευτικής αποκατάστασης, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Επιτέλους, η Ελλάδα αποκτά ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τον καρκίνο, τη μάστιγα της εποχής μας, και πιστεύουμε ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει παντού είναι ότι ο καρκίνος και προλαμβάνεται και θεραπεύεται αρκεί να έχουμε το νου μας και να πάμε στις Υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για την πρώτη φάση του προγράμματος οι εξετάσεις θα είναι τελείως δωρεάν, ενώ στη συνέχεια, για να εξασφαλίσουμε και τη βιωσιμότητά του, θα απαιτείται η συνταγογράφηση από γιατρό».

Ημερολόγιο
Ιούλιος 2024
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31   
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union