Εκδηλώσεις | 16/05/2012
 

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προλαμβάνεται, χάρισε ένα δώρο στον εαυτό σου, κάνε τεστ ΠΑΠ

Στις 16 Μαΐου, το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας, ο Δήμος Θερμαϊκού και η 4η Υ.Πε. Μακεδονίας Θράκης διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προλαμβάνεται, χάρισε ένα δώρο στον εαυτό σου, κάνε τεστ ΠΑΠ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Κ.Α.Π.Π.Α. 2000, στην Περαία, με την ενεργή συμμετοχή του τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κύριος Αθανάσιος Συμεωνίδης ιατρός, Διευθυντής του Κ.Υ. Νέας Μηχανιώνας, μέλος της Ομάδας Υλοποίησης του Προγράμματος ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος παρουσίασε την προσπάθεια που καταβάλλει το Κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού. Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, ο πατέρας Καλλίνικος Παπαδόπουλος, Αρχιμανδρίτης της εκκλησίας Αγίας Τριάδας ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ο οποίος χαιρέτισε την προσπάθεια και ανανέωσε την υπόσχεσή του για συνεργασία στο μέλλον. Ο Διοικητής της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Τσιτουρίδης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και εξήρε την προσπάθεια των διοργανωτών και εστίασε στη συνεργασία του Κέντρου Υγείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στη συνεργασία με τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μεταξύ των ομιλητών, η κυρία Αλεξάνδρα Δημητριάδου, Υποδιοικήτρια 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε εθνικό επίπεδο. Στη συνέχεια, στην ομιλία του ο κύριος Ιωάννης Βασιλειάδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού και παρουσίασε στοιχεία για τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το κυρίως θέμα της εκδήλωσης ανέπτυξαν ο ιατρός κύριος Κωνσταντίνος Καπλάνης Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Διευθυντής Γυναικολογικού Τμήματος, Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», ο οποίος μίλησε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από την γυναικολογική πλευρά και η κυρία Χαρά Δεστούνη, Κυτταρολόγος, Διευθύντρια Κυτταρολογικού Τμήματος, Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», προσέγγισε το θέμα από κυτταρολογική άποψη. Στο τέλος της ημερίδας, το κοινό είχε την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις στους ομιλητές και αυτό έδωσε την ευκαιρία για μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση.

Πρωταγωνιστές του προγράμματος ήταν οι σαράντα εθελοντές - σπουδαστές του τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έπειτα από εκπαίδευση, συμμετείχαν στην ενημέρωση του πληθυσμού. Αυτή περιλάμβανε προσωπική συζήτηση με τις γυναίκες, διανομή έντυπο υλικό για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ενημέρωση για τη δυνατότητα προγραμματισμού/ραντεβού για δωρεάν τεστ Παπανικολάου στο Κ.Υ. Νέας Μηχανιώνας. Την αμέριστη βοήθειά τους με τη διάθεση stand σε κεντρικά σημεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων έδωσαν στους εθελοντές ο κ. Ι. Τσακμάκας, πρόεδρος των Δημοτικών Πολιτιστικών Περιβαλλοντικών Αθλητικών Κοινωνικών Υπηρεσιών Θερμαϊκού (ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.) και πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Θερμαϊκού.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας που κάλυψε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θερμαϊκού, ήταν να κλειστούν περίπου 200 ραντεβού για τεστ κατά Παπανικολάου, αποτέλεσμα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό για τους στόχους του προγράμματος.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία και βοήθεια στον χώρο της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, των κ.κ. Φ. Πραβίτα, Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, Α. Βουλγαράκη, Προέδρου της Ένωσης Γονέων Δήμου Θερμαϊκού, των Λυκειαρχών και των επτά Λυκείων του Δήμου. Η συνεργασία αυτή υπήρξε σημαντική διότι μία από τις κυρίαρχες αξίες του προγράμματος ήταν η προώθηση στους νέους της αντίληψης της πρόληψης ως στάση ζωής. Μέσω αυτής της προσπάθειας μπήκαν τα θεμέλια για κοινή δουλειά στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας δικαιωμάτων των νέων στην καλή υγεία, τη γνώση για την πρόληψη και τον εθελοντισμό.

Ημερολόγιο
Ιούλιος 2024
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31   
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union