Εκδηλώσεις | 22/03/2012
 

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα και να σώσει ζωές

Το ΥΥΚΑ στο πλαίσιο της εθνικής επικοινωνιακής εκστρατείας για τον καρκίνο έχει δρομολογήσει πολλές δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου, ΟΕΚΚ - ΑγκαλιάΖΩ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΚΕΕΛΠΝΟ οργάνωσαν στις 22 Μαρτίου συνέντευξη τύπου για την ενημέρωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο Εμπορικό Κέντρο ATHENS HEART.

Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα έως το τέλος Απρίλη για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τους κινδύνους από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μάλιστα σε κάθε τέτοια εκδήλωση παρουσιάζεται η εντυπωσιακή αναπαράσταση του παχέος εντέρου της EUROPA COLON όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί για να εξοικειωθεί με μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις του παχέος εντέρου. Ταυτόχρονα διανέμεται ενημερωτικό υλικό με πληροφορίες για τη νόσο και συμβουλές για το πώς αυτή μπορεί να προληφθεί αποτελεσματικά τόσο με σωστή διατροφή και άσκηση όσο και μέσω τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος του ΟΕΚΚ - ΑγκαλιάΖΩ κυρία Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ κυρία Πανταζοπούλου ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκπρόσωποι της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, των Νέων Ογκολόγων καθώς και άλλοι ιατροί. Ο ογκολόγος Βασίλης Μπαρμπούνης, Διευθυντής ΕΣΥ του Γ.Ν. Αθηνών «Ιπποκράτειο» τόνισε στην ομιλία του ότι δύο από τους τρεις καρκίνους παχέος εντέρου μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στη διατροφή και με φυσική άσκηση και χαιρέτισε την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και του ΟΕΚΚ να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τον κίνδυνο από ΚΠΕ.

Ο ογκολόγος Γεώργιος Λύπας μίλησε για τον κληρονομικό και οικογενή καρκίνο και είπε πως είναι πλέον δυνατή η ανίχνευση των ελαττωματικών γονιδίων με την εξέλιξη της επιστήμης της γενετικής ογκολογίας. Είπε επίσης πως σε πρόσφατη μελέτη, τεκμηριώθηκε ότι αν υιοθετούνταν προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, για την ανίχνευση του συχνότερου συνδρόμου κληρονομικής προδιάθεσης (σύνδρομο Lynch) και εν συνεχεία τα άτομα υψηλού κινδύνου ακολουθούσαν τα απαραίτητα βήματα, θα προλαμβάνονταν 13,5% των καρκίνων του παχέος εντέρου & 8,5% των καρκίνων του ενδομητρίου http://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/4/1/9

Το ομοίωμα του παχέος εντέρου παρέμεινε στο ATHENS HEART μέχρι το Σάββατο 24 Μαρτίου, στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Πάτρα μεταξύ 26 και 29 Μαρτίου, στο Επιμελητήριο Αχαΐας, θα επιστρέψει στην Αθήνα, στη Νίκαια μεταξύ 2 και 6 Απριλίου για να καταλήξει μεταξύ 9 και 12 Απριλίου στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Βασιλική Αγίου Μάρκου.

Εισαγωγή

Βασίλης Μπαρμπούνης

Γεώργιος Λύπας

Ημερολόγιο
Ιούνιος 2024
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30      
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union