Εκδηλώσεις | 17/03/2012
 

Προληπτικός έλεγχος του καρκίνου και διατροφή

Με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας και του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, τη συμμετοχή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (παράρτημα Ναυπάκτου) και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου, το Σάββατο 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Η αναγκαιότητα του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας-Τεστ ΠΑΠ».

Με την προσέλευση των περίπου 170 ατόμων και με ηχηρή παρουσία της τοπικής νεολαίας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον προληπτικό έλεγχο και το τεστ ΠΑΠ στην Ναύπακτο. Χαιρετισμό απηύθυνε στο κοινό η αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπακτίας κ. Μαρία Ζιαμπάρα και ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου κ. Ανδρέας Ψηλοπαναγιώτης. Τονίστηκε και από τους δύο ομιλητές το γεγονός πως πρώτη φορά γίνεται εκδήλωση στην περιοχή με θέμα την ενημέρωση για τον Προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου της μήτρας και πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία για τους ανθρώπους της περιοχής. Επίσης, αναφέρθηκε και το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Ναυπακτίας και το Κέντρο Υγείας, κάτι που θα υποστηρίξει ακόμα πιο πολύ την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο. Στη συνέχεια, ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Δημήτρης Σίνης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (παράρτημα Ναυπάκτου), πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου που εφαρμόζεται από το Κέντρο Υγείας. Πρώτος από τους ομιλητές πήρε τον λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Καρακίτσος, ο οποίος μίλησε για την εθνική πολιτική του πληθυσμιακού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και για τον ρόλο της μαίας στην τοπική κοινωνία.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Ευριπίδης Μπιλιράκης και μίλησε για τη διαχείριση του παθολογικού τεστ ΠΑΠ από τους λειτουργούς υγείας. Κατόπιν, τον λόγο πήρε η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου κ. Άννα Νικολαΐδου η οποία αναφέρθηκε στην αξία της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου και γενικότερα στην προαγωγή υγείας του πληθυσμού. Τέλος, η μαία του Κέντρου Υγείας, κ. Γεωργία Σακελλαρίου αναφέρθηκε στον Γ. Παπανικολάου και ειδικότερα στο τεστ ΠΑΠ. Συγκεκριμένα τόνισε, πως ο προληπτικός έλεγχος είναι σημαντικός για την γυναίκα, και αφορά συνήθως στο τεστ ΠΑΠ - υπέρηχο μήτρας, Μαστογραφία - υπέρηχο μαστού. Επίσης, η κ. Σακελλαρίου μίλησε για το πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος προσέγγισης των γυναικών για ζητήματα που αφορούν στην υγεία τους και επισήμανε πως η επικοινωνία για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να στηρίζεται σε 4 πυλώνες: Εχεμύθεια, Άνεση, Σωστή ενημέρωση, Εξυπηρέτηση.

Στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό είχε αρκετές και σημαντικές ερωτήσεις για τους ομιλητές οι οποίες απαντήθηκαν επαρκέστατα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι ιατροί Γεώργιος Μιχαήλ, μαιευτήρας-γυναικολόγος, λέκτορας Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών, ο ιατρός Μιχάλης Παληκύρας μαιευτήρας-γυναικολόγος από το Νοσοκομείο Αγρινίου. Επίσης ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κύριος Ιωάννης Μπουλές, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και τοπικών φορέων.

Ημερολόγιο
Δεκέμβριος 2023
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31      
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union