Εκδηλώσεις | 19/02/2012
 

Εκδήλωση με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Γ. Παπανικολάου: «Τεστ ΠΑΠ Μύθοι και αλήθειες. Όλα τα δεδομένα και οι νεώτερες εξελίξεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας»

Με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Γεωργίου Παπανικολάου, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 7.00 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε επιστημονική εκδήλωση στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης με θέμα: «Τεστ ΠΑΠ: Μύθοι και αλήθειες. Όλα τα δεδομένα και οι νεώτερες εξελίξεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από νωρίς με άτομα από όλο το ηλικιακό φάσμα. Στους περίπου 200 συμμετέχοντες διακρίνονταν 15χρονοι μαθητές και μαθήτριες έως και 70χρονες κυρίες οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών.

Πρώτη πήρε τον λόγο η κυρία Αρετή Τσερεμέ, μαία του Κέντρου Υγείας Γαστούνης. Η κυρία Τσερεμέ ανέλυσε το Πρόγραμμα του Προσυμπτωματικού Ελέγχου του καρκίνου και την εφαρμογή του από την έναρξή του μέχρι τώρα. Κατόπιν, στο βήμα ανέβηκε ο κύριος Βασίλειος Τσιτσής, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιμελητής Α΄ Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, ο οποίος ανέλυσε τη μέθοδο του τεστ ΠΑΠ και εξήγησε πόσο σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο είναι για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Σπυρίδων Δημητρακόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιμελητής Α΄ Γ. Ν. Πύργου, ο οποίος έκανε αναφορά στα θετικά του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, γνωστό και ως HPV. Τέλος, ο κ. Διονύσιος Αδρακτάς, Ιατρός μίλησε για τη διατροφή και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει θετικά την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις αρρώστιες, αλλά και να γίνει ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο. Επίσης, ο κύριος Αδρακτάς παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που αφορούν σε συλλογή 1.000 δειγμάτων από γυναίκες 20 έως 70 ετών τα οποία λήφθηκαν μεταξύ 1/1/2010 και 1/1/2012 στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης. Στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 30 ετών (147 γυναίκες), μόνο 1 στις 2 έχει φυσιολογικό τεστ ενώ από τα παθολογικά τεστ, το 60% εμφανίζουν φλεγμονή. Τέλος, 1 στις 4 γυναίκες έχει μολυνθεί με τον ιό HPV. Στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 31 και 40 ετών (214 γυναίκες), 70% έχουν φυσιολογικό τεστ ΠΑΠ ενώ από τα παθολογικά, το 80% έχουν φλεγμονή και το 4% έχουν HPV. Επίσης, αυξανόμενης της ηλικίας αυξάνεται και η πιθανότητα για ατυπία (ASCUS). Στην ηλικιακή ομάδα από 41 έως 50 ετών (218 γυναίκες), το 78% έχει φυσιολογικό τεστ ΠΑΠ, το 17% έχουν φλεγμονή ενώ μόνο 1% βρέθηκε να έχει τον ιό HPV. Στις ηλικίες από 51 έως 60 ετών (221 γυναίκες), το συμπέρασμα που εξήχθη ήταν ό,τι σχεδόν 9 στις 10 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν φυσιολογικό τεστ. Τέλος, στις ηλικίες μεταξύ 61 και 70 ετών (200 γυναίκες), το 95,5% έχουν φυσιολογικό τεστ. Για άλλη μια φορά τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό ότι ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως, γι’ αυτό οι γυναίκες πρέπει να προσέρχονται να κάνουν το τεστ σύμφωνα με τις συστάσεις για κάθε ηλικία.

Οι περισσότεροι τοπικοί φορείς ευαισθητοποιήθηκαν από το κάλεσμα και έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πηνειού κύριος Αλέξης Καστρινός, ο Αντιδήμαρχος κύριος Σπύρος Βασιλείου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κύριος Γεώργιος Παναγούλιας, ο Γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου κύριος Άγγελος Μπράτης και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαστούνης κυρία Βάντα Κοντούλη. Από το Νοσοκομείου Πύργου, παρευρέθηκαν ο Διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής κύριος Νικόλαος Σιδηρόπουλος και η Προϊσταμένη της Κλινικής κυρία Σοφία Γαλανοπούλου. Επίσης στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας κύριος Γεώργιος Γότης, εκπρόσωποι της Ιατρικής Κοινότητας από την ευρύτερη περιοχή αλλά και εκπρόσωποι Συλλόγων.

Ημερολόγιο
Ιούνιος 2024
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30      
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union