Εκδηλώσεις | 07/12/2011
 

Το ΥΥΚΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας πραγματοποίησε επιστημονική εκδήλωση για τον καρκίνο στη Βέροια

Επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βέροια την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας και με την υποστήριξη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βέροιας-Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος». Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015» σε μια προσπάθεια κινητοποίησης του τοπικού πληθυσμού.

Η κυρία Αναστασία Μαρασλή, Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού εκ μέρους του Δήμου προλόγισε τους ομιλητές και παρουσίασε την εκδήλωση.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η κυρία Βαρβάρα Σταυροπούλου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας-Παιδείας και Αλληλεγγύης, η οποία παρουσίασε τα προγράμματα υγείας που ακολουθεί και υποστηρίζει ο Δήμος Βέροιας για να διευκολύνει τη ζωή των δημοτών του.

Κατόπιν, τον λόγο πήρε η κυρία Δώρα Μπαλτατζίδου, Περιφερειακή Σύμβουλος Ημαθίας, η οποία χαιρέτησε την πρωτοβουλία. Η κυρία Μπαλτατζίδου μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για την υγεία αλλά στην οποία συμβάλλει η εφαρμογή του Προγράμματος και υπερθεμάτισε την παρουσία της Περιφέρειας στη ζωή του πολίτη και την προσπάθεια που καταβάλλεται για να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κύριος Πρόδρομος Ισαακίδης, Γενικός Χειρουργός, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας. Στην τοποθέτησή του ο κύριος Ισαακίδης μίλησε για το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου και τόνισε τον 1ο πυλώνα, που είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Επίσης, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος πρέπει να αντιλαμβάνεται και να αντιμετωπίζει τη νόσο. Συγκεκριμένα, τόνισε πως ο καρκίνος είναι μια λέξη που δεν πρέπει να φοβόμαστε να πούμε και δυνητικά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε οικογένεια. Ο καταλληλότερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η νόσος είναι η πρόληψη αλλά και η σωστή αντιμετώπιση, από τη στιγμή που ένα άτομο έχει διαγνωστεί ότι πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου.

Παίρνοντας τον λόγο ο κύριος Ευάγγελος Αθανασίου, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νάουσας, εξήγησε αναλυτικά τι είναι ακριβώς το τεστ ΠΑΠ, πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα και αναφέρθηκε στη συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ετησίως διεξάγονται περίπου 370 τεστ ΠΑΠ στο Νοσοκομείο Νάουσας τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 3,8 % του πληθυσμού της περιοχής. Κατά την εβδομάδα πρόληψης, όταν δηλαδή ενημερώθηκαν οι γυναίκες για την αναγκαιότητα του τεστ, πραγματοποιήθηκαν γύρω στα 80 δηλαδή περίπου το 1/4 του συνολικού αριθμού. Αυτό, κατέληξε ο κύριος Αθανασίου, αποδεικνύει περίτρανα το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ενημέρωση του πληθυσμού.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κύριος Κωνσταντίνος Χατζηγεωργίου, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV). Η ομιλία του κυρίου Χατζηγεωργίου επικεντρώθηκε στον εμβολιασμό και στο HPV τεστ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη δευτερογενή πρόληψη, που είναι το HPV τεστ το οποίο πρέπει να προηγείται του τεστ ΠΑΠ. Από την άλλη πλευρά, ο εμβολιασμός θεωρείται πρωτογενής πρόληψη. Σημαντικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, τόνισε, είναι το γεγονός ότι το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν από όλα τα ταμεία στις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 26 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Κλείνοντας, ο ιατρός υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης που θα πρέπει να ξεκινάει από νωρίς στα κορίτσια και αφορά στην έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Όπως είπε, «Eνημέρωση - Εμβολιασμός - Τεστ ΠΑΠ είναι το τρίπτυχο που θα πρέπει να ακολουθείται για μια υγιή ζωή».

Στο τέλος τον λόγο πήρε ξανά ο κύριος Ισαακίδης, ο οποίος συνόψισε τα κυριότερα θέματα των ομιλιών και καταλήγοντας πως κι άλλες παθήσεις, όπως η φυματίωση, κατάφεραν να ιαθούν και να νικηθούν με την ανακάλυψη των εμβολίων.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό και καλύφθηκε από δημοσιογράφους των τοπικών εφημερίδων «Ημερησία» και «Μακεδονική».

Ημερολόγιο
Ιούλιος 2024
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31   
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union