Εκδηλώσεις | 07/12/2011
 

Επιστημονική εκδήλωση στην Πάτρα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και την υποστήριξη του ΟΕΚΚ «Αγκαλιάζω», την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε επιστημονική εκδήλωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αχαΐας, με θέμα «Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου». Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος κυρία Μαρία Σιορώκου, η οποία προλόγισε και την εκδήλωση. Η κ. Σιορώκου μίλησε για το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και ιδιαίτερα για την ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση της νόσου και την ενθάρρυνση του κοινού να συμμετέχει σε αυτό.

Στη συνέχεια μίλησε ο κύριος Ιωάννης Λαουδιάς, Υποδιοικητής της 6ης Υ.Πε. και Υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο οποίος τόνισε τι έχει επιτύχει μέχρι τώρα η εφαρμογή του προγράμματος σε όλη την επικράτεια· αναφέρθηκε στα Κέντρα Υγείας και τα Γενικά Νοσοκομεία που συμμετέχουν στο Σχέδιο Δράσης, αλλά και στον μεγάλο στόχο του προγράμματος που είναι να εξεταστούν όλες οι γυναίκες μεταξύ 25 και 65 ετών έως το 2015.

Επόμενη ανέβηκε στο βήμα η κυρία Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, πρόεδρος του ΟΕΚΚ «Αγκαλιάζω» της Πάτρας. Η κυρία Παπαχρυσανθάκη μίλησε για τον ρόλο των εθελοντών στην πρόληψη και την ενημέρωση του κοινού και χαιρέτισε την προσπάθεια του Υπουργείου για την κινητοποίηση του πληθυσμού. Επίσης, η κυρία Μαρία Κιούρτη, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας, μίλησε για τον ρόλο των μαιών και των μαιευτών σε σχέση με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Επισήμανε, τέλος, το γεγονός ότι τα νέα παιδιά σήμερα, λόγω της αυξημένης σεξουαλικής δραστηριότητας μπορούν πιο εύκολα να νοσήσουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως ο HPV, άρα ο προσυμπτωματικός έλεγχος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ενήλικης ζωής τους.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρώτος ομιλητής, κύριος Γεώργιος Μιχαήλ, Λέκτορας της Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κύριος Μιχαήλ μίλησε για την πρωτογενή πρόληψη, τα χαμηλά ποσοστά που σημειώνονται στη χώρα μας κατά την προσπάθεια εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου και την επιτακτική ανάγκη αυτά τα ποσοστά να αυξηθούν. Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού για τον καρκίνο του τραχήλου αλλά επισήμανε πως το εμβόλιο πρέπει να συνδυάζεται και με τακτικό τεστ ΠΑΠ για να έχει αποτελεσματικότητα 95%.

Κατόπιν, στο βήμα ανέβηκε η κυρία Μαριάννα Σταματιάδου, Παθολόγος - Λιπιδιολόγος - Διατροφολόγος και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας. Θέμα της ομιλίας της κυρίας Σταματιάδου ήταν η διατροφή με στόχο την πρόληψη του καρκίνου. Η ιατρός μίλησε αναλυτικότατα για τις τροφές που μπορούν να προστατέψουν από τον καρκίνο του τραχήλου αλλά και για το πόσο ανθυγιεινά και καταστρεπτικά για την υγεία είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης έγιναν ερωτήσεις από το ακροατήριο οι οποίες απαντήθηκαν διεξοδικά από τους ομιλητές. Την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη της Υ.Πε., του ΕΣΥ, εθελοντικών οργανώσεων καθώς και πλήθος κόσμου.

Ημερολόγιο
Μάρτιος 2024
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31      
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union