Εκδηλώσεις | 21/11/2011
 

Επιστημονική ενημέρωση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου στον Δήμο Ηρακλείου

Στις 21 Νοεμβρίου 2011 οργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και την 7η Υ.Πε., εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015».

Την εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, προλόγισε η αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Δέσποινα Συγγελάκη, η οποία υπογράμμισε τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ηρακλείου σε σχέση με την Πρόληψη, την Προαγωγή της υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Κοινωνική Φροντίδα. Όπως τόνισε η κυρία Συγγελάκη, σκοπός του Δήμου Ηρακλείου είναι η παροχή ολοκληρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες και ιδίως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου και το επόμενο διάστημα οι γυναίκες των πιο απομακρυσμένων και μειονεκτουσών περιοχών του Δήμου θα λάβουν προσωπική επιστολή από τον Δήμαρχο για να κλείσουν ραντεβού σε Κέντρο Υγείας ή το Δημοτικό Ιατρείο και να κάνουν την εξέταση Παπανικολάου.

Στη συνέχεια μίλησε ο Υποδιοικητής της 7ης Υ.Πε. κ. Νικήτας Καλογιαννάκης, ο οποίος υπογράμμισε το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στην ανάπτυξη υπηρεσιών πρόληψης και στην επιτυχία του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Κρήτη, διότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Στην εισήγησή του ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, Υποδιοικητής της 1ης ΥΠΕ και υπεύθυνος του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015», αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και την υψηλή απήχηση που έχει σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Κρήτης· αυτή κατέχει την πανελλαδική πρωτιά στην αύξηση των γυναικών που προσέρχονται για την πραγματοποίηση τεστ Παπανικολάου, γεγονός που το χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και απολύτως συμβατό με την πλούσια παράδοση του νησιού σε θέματα πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επίσης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, το οποίο υλοποιείται και προχωρά, παρά τις μεγάλες δημοσιονομικές δυσκολίες, χάρη στο προσωπικό του ΕΣΥ.

Στη συνέχεια, ο Αν. Καθηγητής Κυτταρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πέτρος Καρακίτσος τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών σε οργανωμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου. Ανέδειξε τη σημασία του τεστ Παπ και τεκμηρίωσε τον ρόλο της εφαρμογής του κάθε 3 χρόνια και για τις γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών, πολιτική που θα οδηγήσει στα αμέσως επόμενα χρόνια σε μείωση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων καρκίνου κατά 50-60%. Κατέληξε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου της μήτρας είναι αντίστοιχο μόνο με εκείνο των Σκανδιναβικών χωρών και της Μ. Βρετανίας.

Το βήμα στη συνέχεια έλαβε ο επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κώστας Ρελάκης, ο οποίος τόνισε την αξία της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διότι ο καρκίνος αυτός είναι ίσως από τους λίγους που έχουν προκαρκινικές καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να διαγνωσθούν πλήρως. Επίσης αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη διαχείριση από το ΕΣΥ των γυναικών με παθολογικά ευρήματα, με κριτήρια τη διασφάλιση της ισότητας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των πολιτών.

Τέλος, η κ. Εύα Βασιλάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών Κρήτης, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των μαιών και μαιευτών στην πρόληψη του καρκίνου αλλά και στη διασφάλιση της υγείας της μητέρας και του παιδιού. Καίριος είναι ο ρόλος που επιφυλάσσει το παρόν Πρόγραμμα για τις μαίες και τους μαιευτές στο ζήτημα του καρκίνου.

Τη συζήτηση του στρογγυλού τραπεζιού συντόνισε ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην αναγκαιότητα μιας πολύπλευρης διατομεακής και διεπιστημονικής συνεργασίας με τη συμμετοχή και υποστήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Διοίκηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου "ΑγκαλιάΖω", ενώ την παρακολούθησαν στελέχη του Δήμου Ηρακλείου, του ΕΣΥ, εθελοντικών οργανώσεων καθώς και πλήθος κόσμου.

Ημερολόγιο
Ιούνιος 2024
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30      
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union