13/07/2011
Εγκαίνια του προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου στον Δήμο της Αθήνας
Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης κήρυξαν την έναρξη του «Εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», την Τετάρτη 13 Ιουλίου, και έδωσαν με συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, στελέχη του Δήμου Αθηναίων, στελέχη του Υπουργείου Υγείας, του Ε.Σ.Υ. και της 1ης Υ.ΠΕ., καθηγητές Πανεπιστημίου και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος.
Στόχος του «Εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» που έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι να αυξηθεί η πρόληψη, να οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα η ενημέρωση των γυναικών, ώστε από το 13% που εξετάζεται σήμερα να φτάσουμε στο 50%. Στη συλλογική προσπάθεια θα ενταχθούν τα 110 κέντρα υγείας της χώρας, τα ογκολογικά νοσοκομεία αλλά και τα δημοτικά ιατρεία, τα οποία θα ενισχυθούν και θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου "Καλλικράτης". Το πρόγραμμα απευθύνεται στις γυναίκες από 25 μέχρι 65 ετών και η πρώτη του φάση υλοποιείται σε περισσότερα από 100 Κέντρα Υγείας και Γενικά Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.
Από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011 συμμετέχει στο πρόγραμμα και ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων, με τα Δημοτικά Ιατρεία του, όπου πραγματοποιείται με ραντεβού, η εξέταση κατά Παπανικολάου. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Αθηναίων σχολίασε για τον ρόλο του Δήμου στα θέματα υγείας:
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι αυτή η εκστρατεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκινά από τον Δήμο της Αθήνας και μάλιστα από το δημοτικό ιατρείο των Πετραλώνων. Ο Δήμος είναι το κύτταρο που βρίσκεται πιο κοντά στην κοινωνία, στις τοπικές κοινωνίες και είναι επόμενο η πρόληψη, η συμβουλευτική ιατρική να προϋποθέτουν μια πολύ στενή σχέση της τοπικής κοινωνίας με την πρώτη μορφή της φροντίδας.
Η πρόληψη πρέπει να είναι ο βασικός προσανατολισμός των δημοτικών ιατρείων. Πρόληψη και συμβουλευτική ιατρική, γιατί για τα άλλα θέματα οι πολίτες θα πρέπει να πάνε στα νοσοκομεία. Φιλοδοξία μου είναι να μπορέσουμε να παράσχουμε στον κόσμο που δοκιμάζεται ψυχική στήριξη. Να στηρίξουμε τους ανθρώπους, και εκεί έχουμε ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας με ενώσεις ψυχιάτρων αλλά και ατομικά με ψυχιάτρους σε βάση εθελοντική».
Εκτός από το πρόγραμμα προληπτικού (προσυμπτωματικού) ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα βασικά στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο και συζητήθηκε η γενικότερη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη του καρκίνου και την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες.