12/05/2012
33ο Ράλι ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη
Με αφορμή το 33ο ΡΑΛΙ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, που διοργάνωσε η Λέσχη Αυτοκινήτου Βόλου στις 12-13 Μαΐου 2012, πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του προστάτη στο πλαίσιο της Εθνικής Επικοινωνιακής Εκστρατείας για τον καρκίνο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αυτοκινήτου Βόλου, Δημήτρη Γαρουφαλιά, «ο αγώνας μετρά στον πλέον απαιτητικό και κορυφαίο θεσμό που προκηρύσσει η Εθνική Επιτροπή Αγώνων Αυτοκινήτου, το 48ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλι και διεξάγεται όπως κάθε χρόνο στο πανέμορφο Πήλιο, έχει δε χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο καλά οργανωμένους αγώνες Ράλι στην Ελλάδα, σε μία από τις ομορφότερες και φιλικότερες περιοχές της χώρας μας». Το αυτοκίνητο του έμπειρου οδηγού αγώνων Αντώνη Γιοβά, ο οποίος μετράει πολλές συμμετοχές σε αγώνες και σημαντικές διακρίσεις στα πρωταθλήματα, ντύθηκε με το χρώμα του καρκίνου του προστάτη και τα μηνύματα της εκστρατείας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015.
Το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 6 μ.μ., κατά την πανηγυρική τελετή εκκίνησης του «Ράλι Κένταυρος» στην παραλία του Βόλου, διανεμήθηκε στο κοινό ενημερωτικό έντυπο για τον καρκίνο του προστάτη. Νικητές του Ράλι ήταν οι Λάμπρος Κύρκος και Γιώργος Πολυζώης. Το πλήθος που παρακολούθησε τον αγώνα, είχε συγκεντρωθεί στον χώρο από νωρίς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους θεατές, μικρούς και μεγάλους, παρουσίασαν τα αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα, οι εθελοντές που βοήθησαν στη διανομή του έντυπου υλικού του Προγράμματος, παρέτρεπαν τους άνδρες θεατές να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη. Με τα σημερινά δεδομένα, ένας στους 7 άνδρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη, αλλά αν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί. Σκοπός της δράσης ήταν να διαδοθεί το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη στο ανδρικό κοινό του Ράλι.
«Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άντρες» και σύμφωνα με τον Αθανάσιο Παπατσώρη από την Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αθηνών, «με τον προσυμπτωματικό έλεγχο (screening) των αντρών, μετρώντας (ετησίως μετά τα 50 έτη) στο αίμα το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) μπορεί να διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο. Έτσι, επί εντοπισμένης νόσου, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Συνεπώς –τονίζει ο κ. Παπατσώρης– με την ευρεία μέτρηση του PSA συνολικά μειώνεται η θνησιμότητα της νόσου καθώς η διάγνωση και η θεραπεία πραγματοποιούνται έγκαιρα».
Με αφορμή το 33ο Ράλι Κένταυρος, ο γιατρός κύριος Γεώργιος Ρήγας, Ογκολόγος, Επιμελητής στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου, παραχώρησε συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Βόλου και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Βασικοί Συμμέτοχοι» της δημοσιογράφου κυρίας Λίτσας Οικονόμου, με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Ο γιατρός τοποθετήθηκε αρχικά για το σύνολο του Προγράμματος του Υπουργείου λέγοντας πως «Το Εθνικό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Υγείας. Ουσιαστικά είναι και κοινωνικό σχέδιο. Η εστίασή του είναι συγκεκριμένα στην πρόληψη, έναν τομέα ο οποίος δυστυχώς στην Ελλάδα, όπως και πολλά άλλα πράγματα, στο θέμα υγείας πάσχει. Δηλαδή, συνήθως τρέχουμε για να προλάβουμε τη νόσο όταν έχει ήδη εκδηλωθεί. Ήταν μία καλή ευκαιρία και συνήθως είναι αξιέπαινες αυτές οι προσπάθειες και επικροτούνται. Το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ένα σχέδιο που αφορά όλη την επικράτεια, έχει πάρα πολλές παραμέτρους και εστιάζεται στο θέμα της πρόληψης, το οποίο ίσως είναι και το πιο σημαντικό». Στη συνέχεια μίλησε για την απόφαση του Υπουργείου να συμμετέχει στον αγώνα μέσω χορηγίας σε συγκεκριμένο πλήρωμα και εξήγησε το σκεπτικό: «Η επιλογή του ράλι δεν είναι τυχαία. Ο καρκίνος του προστάτη αφορά άντρες οι οποίοι είναι άνω των 40-50 ετών. Εκεί είναι και η μέγιστη συχνότητά του. Είναι και η ηλικιακή ομάδα των αντρών, πέρα από τη νεαρή ηλικία, που ασχολείται περισσότερο με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Με βάση αυτό το σκεπτικό σκέφτηκε το Υπουργείο να κάνει αυτή την κίνηση».
Τέλος σε σχέση με τη θεραπεία της νόσου, ο κύριος Ρήγας είπε τα εξής: «Υπάρχουν πολλές μορφές θεραπείας, στη χημειοθεραπεία προσφάτως έχουν ανακαλυφθεί καινούργια φάρμακα, ανεξάρτητα από ονομασίες, και συνέχεια ανακαλύπτονται. Εξελίσσονται οι μορφές της χειρουργικής, εξελίσσονται οι μορφές της ακτινοβολίας που τουλάχιστον θα κάνει τη ζωή τους πολύ πιο ήπια, χωρίς πολλά προβλήματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό· η ποιότητα ζωής σε έναν καρκινοπαθή είναι πολύ σημαντικό».
Οι φωτογραφίες αναρτώνται με άδεια της ιστοσελίδας www.cretadrive.gr