19/04/2011

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργάνωσε στις 19 Απριλίου, στο νέο κτίριο του Υπουργείου στο Μαρούσι, ημερίδα εξειδίκευσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015, το πλαίσιο διαβούλευσης του οποίου είχε ανακοινωθεί στις 16 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Σκοπός της ημερίδας ήταν αφενός η διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ασθενών και εθελοντών αναφορικά με τις δράσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο Δράσης, και αφετέρου η ενημέρωση για δράσεις που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, και που περιλαμβάνονται στους πέντε άξονες παρέμβασης:

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

  1. Βελτίωση της αντιμετώπισης του διαγνωσμένου καρκίνου (θεραπευτική αντιμετώπιση)
  2. Μεταθεραπευτική αντιμετώπιση, αποκατάσταση και επανένταξη
  3. Έρευνα
  4. Εκπαίδευση

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, στην οποία παρέστη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και οι Υφυπουργοί Μιχάλης Τιμοσίδης και Χρήστος Αηδόνης, επανέλαβαν τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και την πρόληψη των νόσων, και όχι μόνο στη θεραπεία της ασθένειας.

Οι δράσεις που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ημερίδα ήταν η οργάνωση του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών της χώρας, η θεσμοθέτηση των Θεραπευτικών Φαρμακευτικών Πρωτοκόλλων για τη θεραπεία του Καρκίνου, η ενεργοποίηση των Ογκολογικών Επιτροπών των Νοσοκομείων της χώρας, η προμήθεια από το Ε.Σ.Υ. της κατάλληλης σύγχρονης Βιοϊατρικής Τεχνολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, η ανάπτυξη ξενώνων φιλοξενίας για τους καρκινοπαθείς και τους φροντιστές τους στο Συγκρότημα Γ΄ του προσφυγικού συνοικισμού της Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και η ανάπτυξη Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού (προσυμπτωματικού) Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας.

Άμεσος στόχος του προγράμματος προληπτικού ελέγχου είναι η αύξηση του αριθμού γυναικών με μειωμένη πρόσβαση λόγω γεωγραφικών, κοινωνικοοικονομικών και άλλων φραγμών, που εξετάζονται για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας. Για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Προγράμματος Πληθυσμιακού (προσυμπτωματικού) Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας προβλέπεται η πρόσκληση 60.000 γυναικών σε 65 Κέντρα Υγείας της χώρας. Στο Εθνικό Πρόγραμμα επίσης συμμετέχουν σε πρώτη φάση 6 Νοσοκομεία της χώρας, τα Κυτταρολογικά Εργαστήρια των οποίων θα εξετάζουν τα δείγματα. Στη δεύτερη φάση υλοποίησης των προγραμμάτων στόχος θα είναι η εξέταση του συνόλου των γυναικών της χώρας, του επιστημονικά προβλεπόμενου συγκεκριμένου ηλικιακού φάσματος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η υλοποίηση του Προγράμματος Πληθυσμιακού (προσυμπτωματικού) Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς αποτελεί ένα νέο για τα δεδομένα της χώρας μας εγχείρημα, θα απαιτήσει ισχυρή και μακροχρόνια δέσμευση, αποτελεσματικό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και μονάδων.  Είναι όμως και μία ευκαιρία να διαδοθεί στη χώρα μας η κουλτούρα της πρόληψης, και της συμμετοχής του πληθυσμού σε προληπτικούς ελέγχους.

Παράλληλα δίνεται βάρος, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλος, στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεδομένης και της ίδρυσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ώστε τα Κέντρα Υγείας, τα Ιατρεία του Ι.Κ.Α. να γίνουν πραγματικά κέντρα υγείας και πρόληψης και όχι κέντρα συνταγογράφησης. Στόχος μας είναι η νέα, ενιαία, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε στενή διασύνδεση και συντονισμό με τη Νοσοκομειακή Περίθαλψη και την Πρόνοια, να προσφέρει ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε όλους τους πολίτες.

Η σημερινή ημερίδα εργασίας είχε μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλές ακόμα, ημερίδες ενημέρωσης και συστράτευσης των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, σε όλη τη χώρα.

Αμέσως μετά το Πάσχα, πρόκειται να ξεκινήσει καμπάνια πρόληψης του καρκίνου για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού στα προγράμματα πρόληψης.

 

Copyright © 2024 Υπουργείο Υγείας