Διάγνωση
 

Ποιες είναι οι βασικές διαγνωστικές εξετάσεις;

– Εξέταση κοπράνων (FOB Test / Δοκιμασία Mayer)
– Ορθοσιγμοειδοσκόπηση – Κολονοσκόπηση

Τα άτομα χωρίς αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου (δείτε παρακάτω) θα πρέπει να ξεκινούν τον τακτικό έλεγχο στην ηλικία των 50 ετών. Πληροφορίες για τη συχνότητα των εξετάσεων θα σας δώσει ο γιατρός σας.

Τι είναι η FOBΤ (εξέταση ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα ή ανίχνευσης καρκίνου του παχέος εντέρου);

  1. Εντοπίζει τις ελάχιστες ποσότητες αίματος, που κανονικά δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, στις κενώσεις.
  2. Με τα αποτελέσματα της εξέτασης μαθαίνετε αν έχετε πολύποδες (οι οποίοι θα πρέπει να αφαιρεθούν καθώς ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο με την πάροδο των ετών) και αν θα πρέπει να υποβληθείτε σε κολονοσκόπηση.
  3. Η εξέταση FOB πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών.
  4. Η εξέταση είναι σημαντική σε άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, καθώς οι ευκαιρίες για αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι περισσότερες αν εντοπιστεί η νόσος σε αρχικό στάδιο.

Τι είναι η κολονοσκόπηση;
Είναι μια πιο εξειδικευμένη εξέταση, συγκεκριμένα μία οπτική εξέταση της εσωτερικής επιφάνειας του παχέος εντέρου ή και τμήματος του λεπτού, που επιτρέπει την έγχρωμη λεπτομερή συνεχή καταγραφή του εντέρου σε οθόνη. Γίνεται κάθε 10 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών (εκτός εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση σε άλλες εξετάσεις).

Γιατί είναι σημαντικό να κάνω τακτικά τις εξετάσεις μου;

Είναι πολύ σημαντικό για να βρείτε νωρίς τον καρκίνο πριν εξαπλωθεί. Αν ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγνωστεί νωρίς, πριν εξαπλωθεί, μπορεί να θεραπευτεί με μεγάλη επιτυχία. Τα αποτελέσματα όμως μειώνονται σημαντικά αν τον εντοπίσετε αργά.

Ημερολόγιο
Ιούλιος 2024
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31   
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union