Διατροφή
 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η 2η πιο συχνή μορφή καρκίνου και η 6η αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των ανδρών παγκοσμίως, με τα τρία τέταρτα των νέων περιστατικών να καταγράφονται στις ανεπτυγμένες χώρες. Στη χώρα μας αποτελεί τη 2η πιο συχνή μορφή καρκίνου, αλλά και τη 2η αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες.
Παρόλο που η νόσος σχετίζεται κυρίως με την ηλικία (όσο αυξάνεται η ηλικία αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου), το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη αλλά και τις ανδρικές ορμόνες του φύλου, μελέτες δείχνουν ότι και διατροφικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

3 βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη:

 • Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα: Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την εμφάνιση αλλά την έκβαση του καρκίνου του προστάτη. Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν το αυξημένο σωματικό βάρος ως παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, και ιδιαίτερα σε πιο προχωρημένα στάδια. Παράλληλα τονίζουν την ακόμη πιο επιβαρυντική του δράση στην πορεία της νόσου ενός ασθενούς που ήδη πάσχει από αυτή.
 • Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά: Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν προσπαθήσει να συσχετίσουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων φρούτων και λαχανικών με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, χωρίς ωστόσο τα αποτελέσματα να είναι πειστικά. Ωστόσο, η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων καθημερινά από μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών (όπως προτείνεται και από όλους τους διεθνείς οργανισμούς υγείας) φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη.
 • Να γνωρίζετε ότι 1 μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε:
  • 1 φρούτο μεσαίου μεγέθους όπως 1 μέτριο μήλο, 1 μέτριο πορτοκάλι, 1 μέτρια μπανάνα κ.λπ.
  • 2-3 φρούτα μικρού μεγέθους όπως 2-3 μικρά μανταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.λπ.
  • 1 φέτα καρπούζι και 1 ½ φέτα πεπόνι
  • 10-12 κομμάτια από πολύ μικρά φρούτα όπως 10-12 κεράσια, 10-12 φράουλες, 10-12 ρόγες σταφύλι κ.λπ.
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, ξερά βερίκοκα και δαμάσκηνα κ.λπ.
  • 1 ποτήρι χυμό φρούτων

  Επιπλέον 1 μερίδα λαχανικών αντιστοιχεί σε:

  • 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά
  • ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά
  • ¾ του φλιτζανιού ζωμός λαχανικών
 • Ασκηθείτε συστηματικά: Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα προτείνεται ότι η συστηματική άσκηση, και μάλιστα η υψηλής έντασης, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και ιδιαίτερα σε πιο προχωρημένα στάδια. Υιοθετήστε λοιπόν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά υψηλής έντασης φυσική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα, περιορίζοντας παράλληλα καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης. 

Η επιβίωση μετά το χειρουργείο
Οι παραπάνω πρακτικές φαίνεται ότι μπορεί να είναι ευεργετικές όχι μόνο όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη αλλά και για την αντιμετώπισή του. Ασθενείς που νοσούν από καρκίνο του προστάτη θα πρεπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα σταθερό βάρος, να ακολουθούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής εντάσσοντας τη φυσική δραστηριότητα στο καθημερινό τους πρόγραμμα και να υιοθετήσουν μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά προκειμένου να εμποδίσουν την εκ νέου εμφάνιση της νόσου.

Νίκη Μουρούτη
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Βασίλειος Μπαρμπούνης
Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο»

Οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου, ωστόσο είναι παράγοντες στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε.

Διαβάστε συμβουλές για υγιεινές συνήθειες διατροφής και ποιες τροφές να αποφύγετε για μείωση της πιθανότητας καρκίνου.

Ημερολόγιο
Ιούλιος 2024
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31   
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union