Αξιολόγηση Κινδύνου
Bookmark and Share
 

Βρείτε αν έχετε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη

Αν και κανένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι δεν θα εμφανίσετε ποτέ καρκίνο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο. Κάντε το τεστ για να μάθετε εάν έχετε κάποιους από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη.
Σημειώστε τους παράγοντες κινδύνου που ισχύουν για εσάς ώστε να δημιουργήσετε την προσωπική σας λίστα. Στη συνέχεια, συμβουλευτείτε τον Πίνακα 2 για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο που διατρέχετε από τους παράγοντες που έχετε στη λίστα σας.

Πίνακας 1


Παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του προστάτη

Πώς θα γνωρίζω αν τον έχω;

Έχω αυτόν τον παράγοντα κινδύνου;

Ηλικία

Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Οι πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία. Εάν είστε κάτω των 40 ετών, οι πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του προστάτη είναι χαμηλές (1 προς 19.299). Μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος αυξάνεται. Εάν είστε 40-59 ετών, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου είναι 1 προς 45. Εάν είστε 60-79 ετών, ο κίνδυνος είναι 1 προς 7.

Ναι

Όχι

Φυλή

Εάν είστε λευκός (καυκάσιας φυλής), ανήκετε στην ομάδα με τον δεύτερο κατά σειρά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Ναι

Όχι

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη

Εάν έχετε πατέρα ή αδελφό με καρκίνο του προστάτη, διατρέχετε διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξετε τη νόσο σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έχουν τέτοια περιστατικά στην οικογένειά τους. Εάν έχετε μητέρα ή αδελφή με καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος που έχετε για καρκίνο του προστάτη αυξάνεται ελαφρώς. Περίπου 5 με 10% των περιστατικών καρκίνου του προστάτη πιστεύεται ότι οφείλονται κυρίως σε υψηλού κινδύνου, κληρονομικούς γενετικούς παράγοντες ή γονίδια που δημιουργούν ευπάθεια για καρκίνο του προστάτη.

Ναι

Όχι

Αναλάβετε δράση

Οι γιατροί δεν μπορούν να μας πουν ακόμη γιατί κάποια άτομα αναπτύσσουν καρκίνο του προστάτη και άλλα όχι. Γνωρίζουν, ωστόσο, ότι ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζεται από ορισμένους παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή και το οικογενειακό ιστορικό.  

Τι μπορείτε να κάνετε
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρίσκεστε σε ετοιμότητα για τους παράγοντες κινδύνου που έχετε και να συζητήσετε με τοn γιατρό σας σχετικά με την υγεία του προστάτη.

Δράση για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη
Στον πίνακα που ακολουθεί, αναφέρονται οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Επιλέξτε αυτούς στους οποίους θέλετε να επέμβετε και φτιάξτε τη δική σας λίστα δράσης για τη μείωση του κινδύνου. Αφού δημιουργήσετε τη δική σας λίστα, μπορείτε να την τυπώσετε και να την έχετε μαζί σας όταν επισκεφθείτε το γιατρό σας προκειμένου να συζητήσετε το σχέδιο δράσης σας.

Πίνακας 2

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη

Tι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο;

Επιλέγω και φτιάχνω τη δική μου λίστα δράσης για τη μείωση του κινδύνου

Ηλικία

Δεν μπορείτε να αλλάξετε την ηλικία σας, ωστόσο εάν γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη αυξάνεται όσο μεγαλώνετε, μπορεί να είστε σε ετοιμότητα για τον εντοπισμό συμπτωμάτων καρκίνου του προστάτη και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Φυλή

Εάν είστε λευκός, ανήκετε στην ομάδα με το δεύτερο κατά σειρά υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα για τον εντοπισμό συμπτωμάτων και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη

Μπορείτε να σκεφθείτε το ενδεχόμενο γενετικής συμβουλευτικής. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την ανάγκη να επισκεφθείτε ένα γενετικό σύμβουλο εάν στην οικογένειά σας υπάρχουν περιστατικά καρκίνου του προστάτη. 

 

Ημερολόγιο
Ιούλιος 2024
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31   
«« «       » »»


paptesthellas
 
 
 

keelpno ypourgeio ugeias aspa european union