Θεραπεία

 

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Η επιλογή θεραπείας ή συνδυασμού θεραπειών εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Οι βασικοί τύποι θεραπείας είναι οι εξής:

Χειρουργική επέμβαση: Είναι η συχνότερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Η έκτασή της ποικίλλει από απλή αφαίρεση του όγκου έως ολική μαστεκτομή με αφαίρεση λεμφαδένων.

Χημειοθεραπεία: Οι γιατροί χρησιμοποιούν –ενδοφλέβια ή από το στόμα– αντικαρκινικά φάρμακα (συνήθως συνδυασμό τους) για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα ή να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό τους. Τα φάρμακα αυτά επιδρούν και σε άλλα κύτταρα του σώματος τα οποία διαιρούνται γρήγορα (αίμα, μαλλιά, πεπτικό σύστημα). Ωστόσο, σήμερα οι παρενέργειές τους αντιμετωπίζονται ευκολότερα με τα σύγχρονα υποστηρικτικά φάρμακα.

Ακτινοθεραπεία: Χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα ή να τα εμποδίσουν να αναπτυχθούν.

Ορμονοθεραπεία: Ορισμένοι όγκοι του μαστού χρειάζονται ορμόνες για να αυξηθούν. Η ορμονοθεραπεία αναστέλλει την παραγωγή οιστρογόνων, εμποδίζοντας έτσι τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν.

Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Προσπαθώντας να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή έκβαση με το μικρότερο σωματικό και ψυχικό κόστος για την ασθενή, οι επιστήμονες διερευνούν νέες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.

Βιολογική θεραπεία (μονοκλωνικά αντισώματα)
Ειδικά αντισώματα ενώνονται με τα καρκινικά κύτταρα σε ειδικές θέσεις. Μέσω αυτών των θέσεων τα καρκινικά κύτταρα υποδέχονται μόρια-μηνύματα που τα «ειδοποιούν» να ενεργοποιηθούν και να πολλαπλασιαστούν. Τα μονοκλωνικά αντισώματα εμποδίζουν την άφιξη αυτών των μηνυμάτων αναστέλλοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου.

Αναστολείς της τυροσινικής κινάσης
Πρόκειται για στοχευμένη θεραπεία που εμποδίζει την κυτταρική επικοινωνία και αύξηση των καρκινικών κυττάρων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα.

Στοχευμένη θεραπεία κατά του γονιδίου HER2
Το HER2 είναι ένα γονίδιο, το οποίο παίζει ρόλο στη ρύθμιση της αύξησης των κυττάρων. Για λόγους που δεν είναι κατανοητοί, πολλές φορές το γονίδιο αυτό ενισχύεται και οδηγεί σε ταχεία κυτταρική διαίρεση και σε ανάπτυξη όγκου. Περίπου 25% των καρκίνων του μαστού είναι HER2-θετικοί, δηλαδή εμφανίζουν ενίσχυση του γονιδίου αυτού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν χορηγηθούν φάρμακα που στοχεύουν ειδικά το HER2, αυξάνεται η επιβίωση, τόσο στον πρώιμο, όσο και στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

 

Copyright © 2025 Υπουργείο Υγείας