Διάγνωση

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η μαστογραφία μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού έως και 35%. Το 90% όλων των περιστατικών καρκίνου του μαστού μπορούν να αντιμετωπιστούν αν ανιχνευθούν και θεραπευθούν έγκαιρα.

Οι τακτικές εξετάσεις μπορούν να σώσουν τη ζωή σας

Η πιο σημαντική εξέταση για τον εντοπισμό καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Η μαστογραφία περιλαμβάνει την εκπομπή ακτινών Χ στον μαστό. Μπορεί να εντοπίσει τυχόν αναπτυσσόμενους όγκους, έως και δύο χρόνια πριν γίνουν αισθητοί μέσω της ψηλάφησης, από εσάς ή τον ιατρό σας.

 

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μαστογραφία

  • Γυναίκες ηλικίας 40 ετών ή και μεγαλύτερες, οι οποίες δεν διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον μαστό, θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία μια φορά τον χρόνο.
  • Γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στον μαστό, θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία καθώς και μαγνητική τομογραφία, μία φορά τον χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε κλινική εξέταση μαστού

  • Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο ιατρός εξετάζει τους μαστούς και την περιοχή του στήθους ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχουν σημάδια που να υποδηλώνουν την εμφάνιση καρκίνου. Ο ιατρός εξετάζει το σχήμα και το μέγεθος του στήθους, τις αλλαγές στο δέρμα (εξανθήματα, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα) ή τις αλλαγές που μπορεί να παρουσιαστούν στις θηλές (εξογκώματα και εκκρίσεις από τη θηλή).
  • Οι γυναίκες ηλικίας 20-30 ετών, θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση μαστού, κάθε τρία χρόνια, στο πλαίσιο του περιοδικού προληπτικού check-up που κάνουν γενικά, για την υγεία τους.
  • Οι γυναίκες ηλικίας 40 ετών, θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση μαστού μία φορά τον χρόνο.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε αυτοεξέταση μαστού

  • Η μηνιαία αυτοεξέταση μαστού, θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 20 ετών. Η εξέταση του μαστού σας σε μηνιαία βάση, θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με το στήθος σας και να μπορείτε να εντοπίσετε έγκαιρα αλλαγές που πιθανά να εμφανιστούν.

Ωστόσο, η αυτοεξέταση του μαστού δεν μπορεί και δεν πρέπει, να υποκαθιστά τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση. Ρωτήστε τον γιατρό σας για πληροφορίες και οδηγίες αυτοεξέτασης του μαστού.

Συχνές απορίες για τη μαστογραφία

Διάβασα ότι η μαστογραφία δεν μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς; Είναι αλήθεια;

Οι πυκνοί μαστοί, υπάρχει πιθανότητα να δυσκολέψουν την ερμηνεία της μαστογραφίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η μαστογραφία είναι περιττή ή ότι δεν μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο ή άλλες ανωμαλίες σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η ψηφιακή μαστογραφία είναι περισσότερο αποτελεσματική από την αναλογική μαστογραφία (για την οποία χρησιμοποιείται ειδικό ακτινολογικό φιλμ) στον εντοπισμό του καρκίνου, ακόμη και σε γυναίκες με πυκνό μαστό. Η ψηφιακή μαστογραφία απεικονίζει τον μαστό σε οθόνη υπολογιστή, στην οποία υπάρχει η δυνατότητα μεγέθυνσης και καλύτερης πιστότητας σε σημεία που θέλουμε να εστιάσουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι γιατροί προτείνουν την ψηφιακή μαστογραφία. Ρωτήστε τον γιατρό σας για πληροφορίες σχετικά τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας.

Έκανα την καθιερωμένη εξέταση μαστογραφίας και μου ζήτησαν να την επαναλάβω, αλλά αυτή τη φορά ψηφιακά. Τι πρέπει να κάνω αν τα αποτελέσματα από τις μαστογραφίες είναι αντικρουόμενα; Ποια μέθοδος είναι πιο αξιόπιστη; Η ψηφιακή ή η αναλογική μαστογραφία;

Οι περισσότερες ανωμαλίες που παρουσιάζονται στη μαστογραφία, συχνά δεν αφορούν περιπτώσεις καρκίνου και είναι άνευ σημασίας. Η αναλογική μαστογραφία, είναι μέθοδος υψηλής αξιοπιστίας, όπως και η ψηφιακή. Αν κάνετε μαστογραφία σε διαφορετικά διαγνωστικά κέντρα ή υπηρεσίες υγείας, φροντίστε να έχετε μαζί σας και την προηγούμενη μαστογραφία. Είναι σημαντικό ο γιατρός που θα διαγνώσει την τρέχουσα εξέταση, να μπορεί να δει και την προηγούμενη μαστογραφία στην οποία είχατε υποβληθεί. Αυτό χρειάζεται για να έχει ο γιατρός τη δυνατότητα να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο σας παρέπεμψαν για ψηφιακή μαστογραφία. Έτσι, ο γιατρός θα μπορεί να διαπιστώσει αν χρειάζεται να υποβληθείτε επιπλέον σε υπερηχογράφημα μαστού ή αρκεί απλώς η εστίαση σε συγκεκριμένο σημείο κατά την ψηφιακή μαστογραφία. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας την προηγούμενη μαστογραφία που είχατε κάνει. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και η αξιοπιστία της διαγνωστικής ερμηνείας.
Ακόμη, εκτός από την προηγούμενη, είναι πολύ βοηθητικό να έχετε μαζί σας, όλες τις μαστογραφίες στις οποίες έχετε υποβληθεί. Με αυτόν τον τρόπο, αν παρουσιαστεί ανησυχία για κάποια ανωμαλία, ο ιατρός σας μπορεί να εντοπίσει αν πρόκειται για κάτι νέο ή αν η ανωμαλία αυτή υπήρχε και παλαιότερα, καθώς και πώς έχει εξελιχθεί.
Τέλος, εκτός από την εξέταση της μαστογραφίας, είναι σημαντικό να αναφέρετε στον γιατρό σας, αν έχετε εντοπίσει κάποιο ογκίδιο ή κάποια αλλαγή κατά την αυτοεξέταση ή αν εντοπίστηκε κάποια ανωμαλία κατά την κλινική εξέταση του μαστού. Η κλινική εξέταση μαστού, συμβάλλει θετικά στη διαγνωστική ερμηνεία της μαστογραφίας.
Αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι δεν έχετε μια σαφή εικόνα και αισθάνεστε ότι τα αντικρουόμενα αποτελέσματα δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς, τότε θα ήταν καλό να αναζητήσετε μια επιπλέον διαγνωστική εκτίμηση από διαφορετική ιατρική υπηρεσία. Επίσης, η σύντομη παρακολούθηση και η επανάληψη των εξετάσεων σε διάστημα 6 μηνών από την τελευταία μαστογραφία, μπορεί να καθορίσει αν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις ή διενέργεια βιοψίας.

 

Copyright © 2025 Υπουργείο Υγείας