26/03/2012

 

Έκθεση ομοιώματος του παχέος εντέρου στην Πάτρα

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με έκθεση του ομοιώματος του παχέος εντέρου. Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον έντονο, ενώ τέθηκαν και πολλές ερωτήσεις απορίες. Παρόντες για να απαντήσουν στα ερωτήματα και τις απορίες του κοινού ήταν η πρόεδρος του Παραρτήματος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΟΕΚΚ – ΑγκαλιάΖΩ Πάτρας, κυρία Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη καθώς και εκπρόσωποι του Ομίλου, και η κυρία Αθηνά Χριστοπούλου, Παθολόγος Ογκολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κοινού για ένα από τα πιο συχνά νεοπλάσματα στον αναπτυγμένο κόσμο. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στους προδιαθεσικούς και αιτιολογικούς παράγοντες του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως είναι η δίαιτα, ο δυτικός τρόπος ζωής, η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του παχέος εντέρου, αν κληρονομείται ή όχι (οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου, κληρονομικά σύνδρομα πολυποδίασης).

Στο ομοίωμα τονίστηκε η δυνητική εξέλιξη ενός αδενωματώδους πολύποδα σε: δυσπλασία, κακοήθη εξαλλαγή και τέλος, διηθητικό καρκίνο. Αναλύθηκαν τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόληψη (όπως κατανάλωση λαχανικών και φρούτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων μη επεξεργασμένων δημητριακών κλπ.), καθώς επίσης σε μεθόδους ελέγχου του ασυμπτωματικού πληθυσμού για την ανεύρεση πολυπόδων ή καρκίνου σε πρώιμο στάδιο (δακτυλική εξέταση, δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα, σιγμοειδοσκόπηση, κολονοσκόπηση).

Παράλληλα, συζητήθηκαν εξελίξεις στη θεραπευτική της νόσου, η οποία έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αφού ακόμα και στο μεταστατικό στάδιο η ενσωμάτωση νέων κυτταροτοξικών φαρμάκων και στοχευμένων παραγόντων έχει οδηγήσει σε αύξηση της διάμεσης επιβίωσης από λιγότερο από 9 μήνες σε περισσότερο από 20 μήνες, ενώ η ενσωμάτωση μοριακών δεδομένων στις τρέχουσες μελέτες ανοίγει μια νέα προοπτική στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

 

Copyright © 2025 Υπουργείο Υγείας