21/05/2012

 

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από το Κυτταρολογικό Εργαστήριο Π.Γ.Ν. Λάρισας

Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015» διοργάνωσε με επιτυχία Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Νεότερες εξελίξεις στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» υπό την αιγίδα της 5ης Υ.Πε. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κυτταρολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Μαιευτών Εφετείου Λάρισας. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2012 από τις 9.30 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του Κτιρίου Βιόπολις της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μεζούρλο Λάρισας.

Η θεματολογία αφορούσε στην ανάδειξη της αξίας της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Την εναρκτήρια εισήγηση του Καθηγητή της Παθολογικής Ανατομικής κ. Γ. Κουκούλη, ακολούθησε η παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015» του Υπουργείου Υγείας και του Προγράμματος του Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τον κ. Α. Συγγελάκη, Υποδιοικητή της 1ης Υ.Πε. Ακολούθησε η ανάπτυξη της επιστημονικής θεματολογίας, με τα επιμέρους θέματα. Η επίδειξη ιστολογικών παρασκευασμάτων έγινε από τους Ειδικούς και Ειδικευόμενους Ιατρούς του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου. Στοιχεία Ανατομίας-Ιστολογίας του τραχήλου της μήτρας ανέπτυξε η Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής κ. Ε. Κωστοπούλου. Η υπεύθυνη υλοποίησης του Προγράμματος Πληθυσμιακού ελέγχου, Μαία κ. Δ. Διδασκάλου, παρουσίασε τις νεότερες μεθόδους Λήψης του τεστ Παπανικολάου. Η κ. Μ. Σαμαρά, Βιολόγος και Λέκτορας της Παθολογικής Ανατομικής, παρουσίασε το θέμα «Ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων ως αιτιολογικοί παράγοντες ανάπτυξης του καρκίνου της μήτρας - Διαγνωστικές μέθοδοι ανίχνευσης». Στην Πρωτογενή πρόληψη-Εμβόλια αναφέρθηκε ο κ. Α. Γκαράς, Λέκτορας Μαιευτικής-Γυναικολογίας. Την Ταξινόμηση των Κυτταρολογικών Απαντήσεων σύμφωνα με το σύστημα Bethesda, ανέλυσε η κ. Μ. Καραντάνα, Διευθύντρια του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου. Η κ. Χαριτίνη Νέπκα, Ιατρός Κυτταρολόγος Επιμελήτρια B΄ του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου παρουσίασε την Κυτταρολογική Ταξινόμηση απαντήσεων ως προς τις Ενδοεπιθηλιακές βλάβες. Για την αντιμετώπιση των γυναικών με μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής της Μαιευτικής Γυναικολογίας κ. A. Δαπόντε. Τέλος, η υπεύθυνη του Προγράμματος στο Κ.Υ. Αργαλαστής κ. Α. Καρασαίνη παρουσίασε το θέμα «Η θέση των Μαιών στην Υλοποίηση του Προγράμματος Προσυμπτωματικού ελέγχου». Το Σεμινάριο έκλεισε με παρατηρήσεις, σχόλια και συζήτηση που συντόνισε ο Καθηγητής Ιστολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Αντωνακόπουλος.

Ο περιοδικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου του γυναικείου πληθυσμού οδηγεί σε μείωση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου μέχρι και 80%. Το τεστ Παπανικολάου χαρακτηρίζεται ως το μοναδικό ίσως τόσο αποτελεσματικό προληπτικό τεστ που γνωρίζουμε σήμερα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν αναπτύσσεται απευθείας σε φυσιολογικά κύτταρα αλλά παρεμβάλλεται χρονικό διάστημα, συνήθως μεγάλο, κατά το οποίο τα κύτταρα αλλάζουν σταδιακά από φυσιολογικά σε άτυπα προκαρκινικά και μετά καρκινικά. Στη διάρκεια αυτής της αλλαγής τα άτυπα κύτταρα μπορεί να βρεθούν με την Κυτταρολογική εξέταση επιχρισμάτων από τον τράχηλο, δηλαδή το τεστ Παπανικολάου.

Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελεί κέντρο αναφοράς της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της νόσου με την άριστη εξειδίκευση του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού που διαθέτει. Ακόμη, συμμετέχει στην εκπαίδευση των λειτουργών υγείας και στην ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού της περιφέρειας αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση Ομιλιών, Ημερίδων και Σεμιναρίων.

 

Copyright © 2025 Υπουργείο Υγείας